Inligting

Renosters

Renosters


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Renosters (lat. Rhinocerotclassae) is groot soogdiere en is lede van die equid-familie. Slegs 5 spesies het tot vandag toe oorleef.

Die habitat van drie van hulle is beperk tot die gebied van Asië. Nog twee spesies - die witrenoster en die swartrenoster - beset die gebied van Wes- en Sentraal-Afrika; hulle het vyf miljoen jaar gelede van mekaar geskei. Die grootste aantal individue behoort aan Indiese renosters. Die beroemde renosterhoring word voorgestel deur 'n gelaagde vorming van keratien.

Die paleontologiese geskiedenis van die renosterfamilie is taamlik kompleks. Die voorouers van hierdie diere was die renosters van Amerika uit die vroeë tersiêre groep, wat vergelykbaar is met antieke perde. Hul liggaamsbou kan ligte of swaar wees (renosters met kort bene). Moderne renosters het in die Eoseen verskyn, en deur die Oligoseen is hulle deur 'n groot aantal genera en spesies voorgestel. Destyds was renosters wyd in Eurasië bevolk.

Renosters is een van die grootste landdiere. Na olifante is hulle tweede in grootte. Die liggaamslengte van 'n renoster kan vier meter bereik (gemiddeld drie meter). En die gewig is nie so klein nie: dit wissel tussen twee en vier ton.

Renosters is op die rand van uitsterwing. Die renoster stam was eens baie talryk. Die oorblywende 5 spesies is nou op die rand van uitwissing. Byvoorbeeld, die Javaanse renoster leef nou slegs op die eiland Java, en selfs dan is die lewens van hierdie individue onder die streng beheer van mense - in die reservaat. En op die eiland Sumatra is daar nie min of baie nie, maar slegs ongeveer veertig renosters.

'N Kenmerkende kenmerk van 'n renoster is die teenwoordigheid van 'n horing op die neus of voorkop. As daar twee van hulle is, dan is die horing nader aan die neus groter. Die grootte van die horing wissel van baie klein (as dit deur 'n klein knol voorgestel word) en tot een meter. Dit hang alles af van die gebruik daarvan. Byvoorbeeld, die hoogte van die horings van Indiese renosters kan 60 sentimeter bereik, Afrika-renosters - meter.

Die horing is die rede vir die vernietiging van renosters. Ja ja! 'N Uitstekende wapen het ook helende eienskappe - daarom is dit in die Ooste geglo. En alhoewel die medisyne van Europa wetenskaplik die teenstrydigheid van hierdie oordeel bewys het, leef die legende van sy wonderbaarlike krag steeds in die gedagtes van mense, wat hulle versoek om te prooi. Medisyne wat van renosterhorings vervaardig word, word in tradisionele Chinese medisyne hoog op prys gestel - dit vorm ook deel van die langdurigheid.

Swart- en witrenosters verskil van kleur. Nee dit is nie. Hulle is presies dieselfde kleur. Waar kom sulke name vandaan? Daar word geglo dat die fout te wyte was aan die skuld van die Britse koloniste. Hulle het die Nederlandse woord "wijd" verkeerd verstaan, wat hulle as "wit" gedekodeer het, hoewel dit "breed" beteken. Renosters met 'n breë mond kom dus in die vorm van witrenosters voor. Swartrenosters word renosters met 'n smal mond genoem. Hier is 'n storie.

Renosters is lank gevoer. By dieretuine bereik hul lewensduur byvoorbeeld 'n halwe eeu.

Renosters is vegetariërs. Die voedingsbasis van hierdie diere is gras. Alhoewel die Indiese en swartrenoster hul dieet nog steeds 'n bietjie gediversifiseer het met blare en takke. Hulle hou baie daarvan om op akasia-spruite te eet. En omdat renosters akasia deur die wortel uittrek, vernietig hulle sodoende 'n groot aantal van hierdie plante.

Dit is moeilik vir 'n renoster om genoeg te kry. Byvoorbeeld, witrenosters wei van aand tot dagbreek. Voor sonop blus hulle hul dors in hul gunsteling watergat. Renosters moet soms lang afstande reis om voedsel te vind binne die soewereine grondgebied wat deur hierdie diere gebruik word. Renosters maak roetes. Daar is ook modderbaddens in hierdie omgewing, waarvan renosters veral lief is vir warm dae.

Renosters het 'n swak geheue. Dit is te danke aan hul miopie. Dit is as gevolg van haar dat hierdie diere letterlik aan 'n sekere gebied gekoppel is. Daarom is dit moeilik vir hulle om hulself te vestig, selfs al is daar baie individue in hul omgewing.

Renosters het uitstekende gehoor. Hulle kan selfs die geringste geritsel optel: die ore van die ore draai onmiddellik na die klankbron.

Die lente is die tyd vir die huwelik tussen renosters. Mannetjies renosters reël selfs gevegte - so hulle veg vir 'n wyfie wat gereed is om te paar. Die welpie word 'n hele anderhalf jaar deur die wyfie gedra! In vergelyking met die massa van 'n volwasse renoster word welpies baie klein gebore. Indiese renosters weeg byvoorbeeld net 60 kilogram. Die dag na die geboorte kan die klein renoster sy moeder al volg, twee weke later - op sy eie wei. Maar nog 'n jaar lank is die belangrikste voedselbasis moedersmelk. By die moeder leef die welpie ongeveer twee en 'n half jaar. As daar skielik 'n ander welpie gedurende hierdie jare verskyn, dan word die ouer een, indien nie vir ewig nie, uitgestoot, dan vir 'n rukkie.

Renosters woon nie saam nie. Net die wyfie met die kalf kan naby mekaar bly. Daar is geen langdurige verbintenis tussen manlik en vroulik nie.

Renosters het vriende. Eerstens is daar buffelvoëls. Die grootte van hierdie voëls, wat baie wydverspreid in Afrika voorkom, kan vergelyk word met die grootte van die sterre. Hulle vernietig bloed suigende insekte wat in die vel van renosters gegrawe het. Buffelvoëls volg nie net meedoënloos na die renosters nie, maar waarsku ook die broodwinners van naderende gevaar. Die tweede helpers is die waterskilpaaie wat in die plaaslike modderbaddens woon. Deur voedende voormelde insekte maak dit die lewe vir renosters baie makliker. Boonop is hierdie skilpaaie nie bang vir so 'n reuse-renoster nie - sodra dit in die bad sink, raak hulle dadelik aan die gang!

Renosters slaap baie gesond. Terselfdertyd vergeet hulle van die moontlike gevaar. As u wil, kan u maklik op 'n slapende renoster sluip en natuurlik ongemerk agterbly. Renosters slaap gereeld bedags en sterk aktiwiteite onderskeidelik saans en snags.

Verskillende soorte renosters het verskillende persoonlikhede. Byvoorbeeld, swartrenosters is vinnig gehard. Oor die algemeen is renosters vreesaanjaende diere, hulle vermy die nabyheid van mense. As so 'n renoster per ongeluk oor iets struikel en dit as gevaarlik beskou, sal dit dadelik haastig wees om dit te ontmoet. Waarlik, miopie laat hulle nie toe om aanvalle op die teiken te maak nie. Maar die skerp horing van hierdie diere kan maklik tot beserings lei. Maar dit is onmoontlik om renosters te stop - met so 'n gewig kan hulle versnel tot vyf-en-veertig kilometer per uur! Witrenosters is rustiger van aard. En as u hulle op 'n jong ouderdom na die dieretuin neem, dan word hulle meestal mak, dan hou hulle baie van wanneer hulle gekarring word.


Kyk die video: Prontuit Voorskou: Renosters 17 April 2017 (Junie 2022).


Kommentaar:

  1. Howard

    Na my mening is jy verkeerd. E-pos my by PM.

  2. Bardawulf

    Na jou 3 probleme

  3. Simu

    You were visited with simply brilliant idea

  4. Hyman

    Na my mening is jy verkeerd. Kom ons bespreek dit. E-pos my by PM, ons sal praat.

  5. Bhruic

    Dit verveel my.

  6. Kaeden

    Sekerlik. Ek het alles hierbo vertel. Kom ons bespreek hierdie vraag.

  7. Da'ud

    Uitstekende frase



Skryf 'n boodskap