Inligting

Hyskrane

Hyskrane



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Hyskrane word verenig in die voëlfamilie van die hyskraanorde; hierdie familie behoort aan die ou mense. Hul naaste familielede is trompette en herderskraanvoëls.

Die kraanfamilie bevat vyftien spesies, gekombineer in vier genera. Sewe spesies hyskrane broei op die grondgebied van Rusland, wat tot twee geslagte behoort. Die grootste hyskraan is die Australiese hyskraan, en die kleinste is die belladonna.

Hyskrane het 'n klein kop. Die bek is reguit en skerp. Meestal alle soorte hyskrane het ongeveerde velareas op hul koppe wat helderkleurig is. Die vere van die hyskrane is gewoonlik wit of grys. As ons hyskrane met reiers vergelyk, het eersgenoemde langer bene en 'n langwerpige nek. As ons hyskrane met ooievaars vergelyk, is die bene van die hyskrane langer, en die liggaam is grasieus.

Hyskrane swerm slegs na troppe gedurende die droë seisoen (en trekvoëls ook tydens migrasies). Gedurende die nesperiode hou hierdie voëls pare. Die voeding van hyskrane, wat in beginsel taamlik uiteenlopend is, word oorheers deur voedsel van plantaardige oorsprong. Dit is die wortels, lote en sade van plante. Van dierekos bevat die dieet van hyskrane 'n verskeidenheid insekte, minder gereeld knaagdiere en paddas. Hierdie voëls voed gewoonlik soggens of namiddag.

Insekte is die belangrikste voedsel vir hyskrane. Hierdie voedsel is ryk aan proteïene wat hulle benodig vir normale ontwikkeling. 'N Beduidende aantal volwasse hyskrane word minstens een keer per jaar (na afloop van die broeiseisoen) gesmelt, en gedurende hierdie periode kan tien uit vyftien individue nie vlieg nie. Die rede vir laasgenoemde is die feit dat alle vliegvere tydens moltasie verlore gaan.

Die aktiwiteit van hyskrane kom hoofsaaklik bedags voor. Hyskrane spandeer baie tyd aan die versorging van vere. Die leeftyd van hyskrane is redelik lank - in natuurlike habitat is dit meer as twintig jaar, in gevangeskap kan hy tot tagtig jaar leef.

Die voëls wat die hyskrane uitmaak, is soortgelyk aan die hyskraan. Dit is 'n misleiding wat terugkeer na foto's in kinderboeke. Verder. Die kraanagtige orde is so uiteenlopend dat dit taamlik moeilik is om 'n soortgelyke een te vind. Hierdie loslating bevat ook bustards - die grootste van die lewende vlieënde voëls (hul gewig bereik twintig kilogram), en klein voëls soos herders (die gewig van hierdie individue kan gelyk wees aan slegs dertig gram). Verteenwoordigers van die losmaak verskil nie net in grootte nie, maar ook in die algemeen in voorkoms. Sommige mense het lang bene, sommige kort; en daar hoef nie gepraat te word oor die verskeidenheid kleurkleur en vorm van bek nie.

Hyskrane is wydverspreide voëls. Hulle word oral aangetref, behalwe Suid-Amerika en Antarktika. En die mens het geweet van hyskrane uit baie antieke tye. Dit word bewys deur rotstekeninge met beelde van hierdie voëls wat in Europa, Australië en Afrika voorkom.

Hyskrane is groot voëls. Hulle het 'n lang nek en lang bene. Die hoogte van hyskrane wissel gewoonlik van negentig tot honderd vyf en vyftig sentimeter. Die hoogte van sommige Australiese hyskrane bereik byvoorbeeld honderd-en-vyf-en-sewentig sentimeter. Danksy hierdie subspesie van die Australiese hyskraan (terloops, dit leef in Indië) het dit die hoogste voël ter wêreld geword wat kan vlieg. Die vlerkspan wissel van honderd en vyftig tot tweehonderd en veertig sentimeter. Die gewig van hyskrane wissel van twee tot elf kilogram (die Japanese kraan het dikwels 'n gewig van elf kilogram).

Hyskrane beland nooit op bome nie. Anders as byvoorbeeld ooievaars. As die hyskrane op die grond lê, lyk dit asof hulle stert weelderig en lank is. Hierdie gevoel word gegee deur die ietwat langwerpige tersiêre vlugvere van die hyskraanvlerke.

Verskillende spesies van die hyskraanfamilie het unieke eienskappe. Hierdie eienskappe hang af van die ekologiese nis wat deur die hyskrane bewoon word. Krane met krane het byvoorbeeld die vermoë om op boomtakke te bly. Hierdie moontlikheid is te danke aan die teenwoordigheid van 'n agtervastende teen in hierdie hyskrane. Die Afrikaanse belladonna is in staat om redelik vinnig op grasagtige terreine te beweeg, wat verband hou met die kort lengte van die vingers. 'N Beduidende deel van die hyskraanspesies is baie beter aangepas by habitat in water. Hierdie hyskrane het lang bene, bek en 'n langwerpige nek aangeheg. Daarbenewens is hulle geneig om breër tone te hê. Die Siberiese hyskraan is die mees aangepas by die lewe in water. Die struktuur van sy bene laat hierdie voël sonder probleme op die siltige grond beweeg. Die Siberiese hyskraan het ook die langste bek. Die Australiese hyskraan, wat in soutmoerasse woon, het spesifieke soutkliere naby die oë.

Seksuele dimorfisme is kenmerkend van hyskrane. In die praktyk is dit nie die geval nie. Sigbare verskille (in grootte, verekleur) tussen die wyfie en die mannetjie word tot die minimum beperk. Die vroulike hyskrane is effens kleiner as mans.

Hyskrane is sittend. Alle spesies, behalwe dié wat in die noorde broei. Laasgenoemde vlieg in die winter na meer suidelike streke. Tydens migrasies vlieg hyskrane op 'n hoogte van nege honderd meter tot anderhalf kilometer. As hulle vlieg, probeer hierdie voëls om warm bywerk te kry. As die wind 'n ongunstige rigting vir die hyskrane het, dan pas hulle net in hierdie geval in 'n wig. 'N Interessante feit is dat die hyskrane gedurende die seisoenale vlug een of twee stoppe maak. Hierdie stoppe kan etlike weke duur. Hulle doel is om te herstel vir die verdere afstand van die vereiste afstand. Jongelinge tydens seisoenale migrasies, sowel as op die plek van die eerste oorwintering, is naby hul ouers. Maar al met die aanvang van die lente, kan jong hyskrane voor hul ouers na die broeiplek gaan vlieg. Alle ander hyskrane is inderdaad sedentêr.

Tydens die teling beskerm hyskrane hul grondgebied beslis. Die gebied waaraan hy hy / sy kraan tydens die teling, kan redelik groot wees. Die gebied kan verskeie vierkante kilometer bereik.

Hyskrane is monogame voëls. Die gewilde oordeel, waarvan die wese is dat hyskraanpare nie lewenslank uitmekaar val nie, is nie heeltemal waar nie. Onlangse studies deur ornitoloë het getoon dat kranpare van tyd tot tyd verander. In die besonder, as 'n wyfie of mannetjie sterf, sal 'n ander voël met 'n hoë waarskynlikheid 'n ander paar vir homself vind.

Die reënseisoen val saam met die broeiseisoen vir hyskrane. Ons praat van sittende spesies. Hierdie funksie is te danke aan die feit dat dit gedurende die reënseisoen volop kos vir kraanvoëls is. In die spesies wat migreer, word pare op die oorwinteringsplek gevorm. Naby die toekomstige nes, reël die hyskrane spesifieke danse, wat 'n prikkelende gang kan insluit, met hul vlerke klap en ook spring. Danse gaan noodwendig gepaard met sang. Die deursnee van 'n kraan se nes kan 'n paar meter bereik.

Die nes gaan lê op die rand van die moeras of nie ver daarvan nie. Daar is tye dat hyskrane hul neste in digte plantegroei naby die oewer versteek. Dit kan riete of riete wees. Om 'n nes te bou, gebruik hyskrane verskillende plante, sowel as stokke wat met droë gras verweef is. 'N Interessante feit is dat jong individue in die eerste jaar van hul lewe verskeie neste kan toerus. Jong hyskrane lê egter nie die eerste jaar eiers nie. In die tweede jaar bou die hyskrane weer meer as een nes, maar kies die enigste vir gebruik. In die reël bevat 'n koppelaar hyskrane twee eiers, en hul grootte hang af van die grootte van die hyskraan (dit wil sê of dit aan die een of ander soort behoort). By groot hyskrane kan die eierlengte langer as elf sentimeter wees. By 'n beduidende aantal hyskraansoorte is die eiers in 'n oorvloed bedek met spesiale pigmentvlekke (die kleur van die kolle hang weer af van die soort hyskraan, sowel as die geografiese habitat). In die meeste gevalle oorleef slegs een kuiken. Hyskrane het die geleentheid om albei kuikens net in 'n baie produktiewe jaar te voed. Beide die wyfie en die mannetjie neem aan eiers uitbroei. Die inkubasietydperk wissel gewoonlik van sewe-en-twintig tot ses-en-dertig dae. Kuikens kan binne 'n paar dae na geboorte die nes verlaat. Kuikens word met dons bedek. Volledige verekleed kan waargeneem word na vyf en vyftig tot honderd en vyftig dae na die geboorte van die kuikens (die periode hang af van die spesifieke spesie). Kraankuikens groei baie vinnig. Drie maande na die geboorte kan hul groei een en 'n half meter bereik. Hyskrane word op die ouderdom van vier tot vyf jaar seksueel volwasse (in gevangenskap, op die ouderdom van drie jaar).

Die grys kraan is 'n simbool van Rusland. In werklikheid is dit (een van die simbole). Almal ken waarskynlik die gekraai van die hyskrane wat in die lug gehoor word tydens die vlug van hyskrane na die oorwinteringsplek. Die gewone hyskraan is 'n redelik groot voël. Verspreidingsgebied - Europa en Asië. Wat die getalle betref, word die grys hyskraan beskou as die derde spesie van die hyskraanfamilie. Die verekleed van 'n beduidende deel van die liggaam van die gewone kraan het 'n kenmerkende blougrys kleur. Dit help die hyskrane om hulself in beboste gebiede van natuurlike vyande te kamoefleer. Die stert en agterkant van die gewone hyskraan is donkerder van kleur, terwyl die buik en vlerke ietwat ligter is (hoewel die vlerkpunte swart is). Onder die oë van hierdie voëls begin 'n breë strook wit wat langs die nek afdaal. Die snawel is lig.

Die gewone hyskraan is 'n groot voël. Die lengte van individue van hierdie spesie is ongeveer gelyk aan honderd en vyftien sentimeter, terwyl die vlerkspan van honderd tagtig tot tweehonderd sentimeter verskil. Die gewig van 'n volwasse manlike grys hyskraan is gemiddeld 5,1-6 kilogram, en die gewig van 'n wyfie - 4,5-5,9 kilogram.

Die gewone kraan neste in moerasagtige gebiede. Dit is meestal waar. Om 'n nes te rangskik, vind grys hyskrane 'n min of meer droë gebied, en ruigtes rante, riete, oftewel digte plantegroei, word die plek vir die nes. Onmiddellik nadat die toekomstige ouers besluit het om plek te maak vir die nes, begin hulle saam hierdie geleentheid in 'n uitgerekte en ingewikkelde stem aan te kondig. Met hierdie maatreël kan die grys hyskrane hul grondgebied merk. In die lente kan paringsdanse van hierdie voëls in moerasagtige weide en moerasse gesien word. Dit bevat 'n wye verskeidenheid bewegings - van 'n sierlike stap tot hardloop in 'n sirkel, wat ook gepaard gaan met vleuelende vlerke. Terselfdertyd word stoppe noodwendig geassosieer met pirouette en allerhande boë. Tydens paringsdanse spring die grys hyskrane óf op, of begin hulle trosse gras of takke gooi. Algemene hyskrane verkies geïsoleerde vleilande. In die geval van 'n gebrek aan sulke gebiede, kan hierdie voëls egter 'n nes toerus in klein gebiede naby landbougrond. Die broeiseisoen begin in April en eindig in Julie. Die paar word gevorm selfs voor die vlug na die nesmeta. Die nes is groot. Die deursnee is meer as een meter. Gewone hyskrane bou neste met 'n groot verskeidenheid plantmateriaal.

'N Koppelaar grys hyskrane bevat twee eiers. Dit is gewoonlik die geval. Sodra die kuikens gebore word, verlaat hulle onmiddellik hul inheemse nes. Die verantwoordelikhede van die ouers is om die pasgebore kuikens te versorg - die wyfie sorg vir die een, die mannetjie sorg vir die ander. Die inkubasietydperk vir die gewone kraan is gemiddeld dertig dae. Beide die wyfie en die mannetjie neem deel aan die inkubasie.

Die dieet van gewone hyskrane sluit voedsel van plantaardige en dierlike oorsprong in. Hierdie voëls voed op jong lote van kruie, sade, blomme, bessies, wortelstokke. Ongewerweldes en klein gewerweldes word ook geëet. Dus is grys hyskrane glad nie gekant teen die vreet van skulpvis, insekte, wurms en selfs visse en knaagdiere nie. Die keuse van 'n spesifieke voedsel word grotendeels bepaal deur die beskikbaarheid van 'n spesifieke produk op 'n sekere tydstip en in 'n spesifieke omgewing. Die dieet van die gewone hyskraan kan ook graan insluit as daar lande in die nes van hierdie voël gesaai is. In hierdie geval kan die grys kraan selfs die veiligheid van die gewas bedreig. Hierdie soort situasie is byvoorbeeld nie ongewoon in Ethiopië, Duitsland en Israel nie. Grys ​​hyskrane is trekvoëls. Vir die winter gaan hulle na China, Indië, Iran, Israel, Sirië, Klein-Asië en Afrika; Wanneer vlieg, ontwikkel grys hyskrane snelhede van meer as vyftig kilometer per uur. As hulle oorwinter, verkies hierdie voëls heuwels, wat byna heeltemal bedek is met digte kruidagtige plantegroei. Hulle slaap dikwels in die omgewing van weivelde en landbougrond. Die aantal individue van die gewone hyskraan neem geleidelik af. Dit is hoofsaaklik te wyte aan die feit dat die gebiede wat die gewone kraan as broeiplek gebruik, afneem. Hierdie probleem is veral relevant in die Europese deel van Rusland (en in Europa as geheel), sowel as in Sentraal-Asië. Dreineer en opdroog van moerasse is 'n dreigende faktor om die populasie van die gewone kraan onveranderd te hou. Baie lande het, ten spyte van die feit dat die gewone hyskrane op die oomblik nie in gevaar gestel word nie, jag op verteenwoordigers van hierdie spesie gejag. In Rusland is die grys hyskraan steeds die wydverspreidste verteenwoordiger van die orde van die hyskraan.

Die gekroonde kraan bewoon die vasteland van Afrika. Hierdie voël is sittend en kom in Oos- en Wes-Afrika voor. Die aantal gekraande hyskrane is ongeveer veertigduisend individue. Ondanks die feit dat die getal verteenwoordigers van hierdie spesie nog redelik groot is, word die gekraande hyskraan in die International Red Book gelys. Die status van die bekroonde hyskraan in die Rooi Boek word beoordeel as 'n spesie wat internasionale beskerming benodig. Die kransoort bevat twee subspesies.

Die bekroonde kraan is 'n groot voël. Die voëls se hoogte wissel van een-en-negentig tot honderd en vier sentimeter. Die vlerkspan van die gekroonte hyskraan bereik twee meter. Die gewig van individue wissel van 3,9 tot 5,2 kilogram. Krane met krone is toegerus met 'n lang agterste tone, wat die meeste ander familielede nie het nie. Hierdie vinger bedien die hyskrane om maklik op die takke van 'n bos of boom te vertoef.

Die verekleur van die gekroonste hyskraan is donkergrys. Of swart. Ons praat oor die verekleed van 'n beduidende deel van die liggaam van hierdie voëls. Maar die dekmantels van die elytra en die ondervlerk van kransraanvoëls het 'n wit kleur. Die kenmerkende kenmerk van gekraande hyskrane is die besit van 'n groot tint wat sy kop versier. Hierdie tuft bestaan ​​uit taai goue vere. Dit is danksy die tint dat hierdie spesie sy naam gekry het.Wit en rooi vlekke is sigbaar op die wange van kransraanvoëls.

Die gekraanste hyskraan is 'n inwonende voël. Ten spyte hiervan kan verteenwoordigers van hierdie spesie steeds binne die natuurlike omvang rondloop. Hierdie tipe migrasie hang grootliks van die seisoen af, en seisoenale migrasies (in beginsel, soos daaglikse migrasies), sal moontlik 'n beduidende afstand (selfs etlike tientalle kilometers) dek. Individue van hierdie spesie is bedags aktief. Krane wat in die periode gekoppel is, en wat nie verband hou met die broeityd nie, kan in baie groot troppe versamel. Maar sodra die reënseisoen aanbreek, verdeel die hyskrane onmiddellik in pare (hoewel die paar in 'n besonder ongunstige jaar wel in die kudde kan bly). Terselfdertyd probeer individue mekaar van mekaar hou en hul grondgebied streng beskerm teen allerlei oortredings daarop.

Die koms van die reënseisoen val saam met die broeiseisoen vir hyskrane. Die mannetjie kan die wyfie byvoorbeeld soos volg versorg. Deur die vrystelling van lug uit die keersak, maak die manlike gekraan kraan spesifieke klapgeluide, gaan hierdie maatstaf gepaard met die buiging van die kop eers vorentoe, en dan weer teruggetrek word. Daarbenewens kan krane wat hyskraan eienaardige trompetgeluide maak. Laasgenoemde verskil aansienlik van die geluide wat deur ander soorte hyskrane gemaak word. Die nesarea van gekroonde hyskrane beslaan 'n betreklik klein gebied wat wissel van tien tot veertig hektaar. Dit is waar, hierdie gebied word streng deur gekraande hyskrane beskerm teen indringing deur ander voëls. Die nes vestig óf direk in die water onder digte plantegroei, óf baie naby daaraan in die gras. Sedge word gewoonlik as boumateriaal vir die nes gebruik. Die koppelaar bevat twee tot vyf eiers. Die eiers is pienkerig of blou van kleur en vry van kolle. Die inkubasietydperk wissel van agt-en-twintig tot een-en-dertig dae. Alhoewel albei ouers aan die broei van eiers deelneem, bestee die wyfie baie meer tyd daaraan as die hyskraan wat hy met die manlike kroon het. Kuikens van broodtipe (soos ander hyskrane) - dit beteken dat hulle onmiddellik na geboorte die nes kan verlaat. Kort na die voorkoms van nageslag, beweeg die hyskraanfamilie na hoër grasareas. Hier vreet voëls die toppe van die lote en insekte.

Die mens is die grootste bedreiging vir die bevolking van gekraande hyskrane. Soos u weet, is die aantal verteenwoordigers van hierdie spesie geneig om af te neem (dit was die omstandigheid wat veroorsaak het dat die hyskrane in die Rooiboeklyste opgeneem is). 'N Persoon vang krane met die oog op die daaropvolgende handel; die handel het die afgelope dertig jaar aansienlik gegroei. Boonop handhaaf sommige Wes-Afrikaanse lande (byvoorbeeld Mali) die tradisie dat hy krane by die huis hou. 'N Ander faktor wat die ontwikkeling van die spesie beperk, is die ekonomiese aktiwiteit van die mens, wat veral daarop gemik is om die gebied van die moerasse te verminder.

Sterkh is endemies aan die noordelike gebiede van Rusland. Dit beteken dat die Siberiese hyskraan (ook die White Crane) in byna 'n beperkte reeks woon. Hierdie voël neste slegs op die grondgebied van ons land. Die biologie van die wit hyskraan is byna onverklaarbaar vir 'n geruime tyd. Na die stigting van die Internasionale Fonds vir die Bewaring van Hyskrane in 1973, het die Siberiese Kraan egter baie aandag van voëlkykers gekry. Die dreiging van uitsterwing hang oor die wit hyskrane; op die oomblik is die getal van hierdie spesie gemiddeld drie duisend voëls. Hierdie omstandigheid het veroorsaak dat die Siberiese hyskraan opgeneem is in die lyste van die Internasionale Rooi Boek, sowel as die Rooi Boek van Rusland. Die Siberiese hyskraan is 'n redelike groot voël. Die hoogte is ongeveer gelyk aan honderd en veertig sentimeter, die vlerkspan kan 230 sentimeter bereik. Die gewig van die witkraan wissel gewoonlik van vyf tot agt kilogram (en kan selfs hierdie getal oorskry). Die stem van wit hyskrane verskil aansienlik van die stem van ander spesies van hierdie voëls. In Siberiese hyskrane is dit skoon en lank.

Die twee bevolkings van die witkraan is van mekaar geïsoleer. Die westelike bevolking van die Siberiese kraan neste in die Yamalo-Nenets Autonome Okrug, die Komi Republiek en die Arkhangelsk-streek (mossies omring deur woude word neste plekke), dit kan 'Obskaya' genoem word. Die oostelike bevolking van die Siberiese Kraan neste in die noorde van Yakutia (dit is moeilik bereikbare dele van die toendra). In die winter migreer die Obskoy-hyskrane na die vleilande van Noord-Iran en Indië, terwyl die oostelike hyskrane na China migreer.

Wit hyskrane is die mees veeleisende ten opsigte van habitat. In vergelyking met ander soorte hyskrane is dit inderdaad die geval. Hierdie omstandigheid maak dit baie moeilik om die getal van hierdie spesie te bewaar. Die Siberiese hyskraan se leefstyl hou baie meer verband met die akwatiese lewenstyl as die van ander hyskrane. As gevolg hiervan het die wit hyskrane 'n spesiale struktuur van bene en 'n langer bek. Die spesiale struktuur van die bene laat die Siberiese hyskrane vrylik op die viskose grond beweeg.

Wit hyskrane vermy mense. Selfs as 'n persoon ver van die nesplek van hierdie hyskrane verskyn, kan hy die nes verlaat. Laasgenoemde hou 'n bedreiging in vir die veiligheid van die kuikens van wit hyskrane.

Die nommer van die Australiese hyskraan is nie bekend nie. Dit is te wyte aan die feit dat die Australiese hyskrane vir 'n lang tyd nie as 'n aparte spesie onderskei is nie. Die rede hiervoor was die opvallende ooreenkoms met die Australiese en Indiese hyskrane. Die getal van hierdie hyskrane kan wissel van twintigduisend tot honderdduisend individue. Die Australiese hyskraan is 'n inheemse voël. Ondanks hierdie eienaardigheid, kan Australiese hyskrane migreer binne hul verspreidingsgebied, wat die noordelike en oostelike dele van Australië dek, sowel as 'n klein gebied van Nieu-Guinee. Dit is opmerklik dat die verspreidingsgebied van hierdie spesie vroeër groter was. Gedurende droë tye vergader Australiese hyskrane naby die vars moerasse in die kus. Hier vreet voëls die knolle van die Chinese watermoer. Gedurende die nat seisoen versprei Australiese hyskrane na hul neste. Die Indiese hyskraan is die grootste spesie van die hyskraanfamilie. Sy benaderde hoogte is honderd ses-en-sewentig sentimeter, en sy gewig is meer as ses kilogram. Die vlerkspan van die Indiese hyskraan is gemiddeld twee meter veertig sentimeter. Die bevolking van die Indiese hyskraan kan twintigduisend individue bereik. In die algemeen kan dit as stabiel gekenmerk word.

Belladonna is die kleinste spesie uit die hyskraanfamilie. Wat die voorkoms betref, neem hierdie hyskraan die tweede plek in (slegs die tweede in die Kanadese hyskraan). Die bevolking van Belladonna wissel van 200,000 tot 240,000 voëls. Die hoogte van die verteenwoordigers van hierdie spesie is ongeveer nege en tagtig sentimeter, en die gewig is twee tot drie kilogram. Belladonna vorm nie subspesies nie.

Demoiselles is trekvoëls. In die winter migreer hulle na die gebied van Indië, Pakistan, sowel as na die streke van Noordoos-Afrika. Reeds in die periode Augustus tot September ry hierdie voëls in swerms vir 'n gesamentlike vlug. Bellados vlieg relatief laag. As hulle oor die Himalajas vlieg, kan hierdie hyskrane egter tot 'n hoogte van tot agt duisend meter styg. Op oorwinteringsgronde kan Demoiselles gesien word in sommige troppe met grys hyskrane. Interessant genoeg, as u na nestelplekke vlieg, word bellados reeds in klein groepies van vier tot tien voëls aangehou.


Kyk die video: Üniversal Traktör tamiri Fren Balatası Değişimi Nasıl yapılır (Augustus 2022).