Inligting

Cheetahs

Cheetahs



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Die jagluiperd is 'n roofdier wat die vinnigste landdier is (in die strewe na prooi kan dit tot 115 kilometer per uur bereik). Vyf van hulle woon in Afrika en twee in Asië.

Swangerskap by 'n jagluiperd duur gemiddeld drie maande. Die gemiddelde lewensverwagting is twintig jaar. Jagluiperds se habitat is beperk tot Afrika, Indië, Sentraal- en Wes-Asië, maar die Asiatiese jagluiperds is op die punt van uitsterwing.

Die jagluiperd is relatief swak by groot roofdiere, en daarom kan sy prooi gekies word deur sterker leeus, luiperds, hiënas. Jagluiperds klim goed in bome, veral jong individue doen dit baie vaardig. Jagluiperdwelpies kan tot 15 weke hul kloue terugtrek, waarna die kloue prakties onbeweeglik word.

Welpies word blind gebore; hul oë bars omtrent die tiende dag na die geboorte uit. Slegs 'n derde van jagluiperds oorleef tot 'n volwasse toestand (dit is ondanks die feit dat die moeder op alle maniere probeer om haar nageslag weg te steek). Jagluiperdwelpies is baie energiek.

Die jagluiperd is nie 'n natuurlike jagter nie - sy ma leer hom hierdie nodige kuns. Jagluiperds wat deur ballingskap gevang is, is nie in staat om hul prooi in te sluip en te jaag nie.

Uiterlik is die jagluiperd soortgelyk aan ander verteenwoordigers van die katgesin. Inteendeel, dit verskil eerder van hulle. Die jagluiperd het 'n slanke, gespierde liggaam; die kop is klein, die oë hoog. Die jagluiperd se ore is klein en afgerond. Aangesien die jagluiperds byna geen vetneerslae het nie, kan dit selfs ietwat broos lyk. Die pels van die jagluiperd het 'n sanderige geel kleur. Daar is klein swart kolle in die hele omgewing. Die kante van die jagluiperd se bek het 'n dun swart streep. Die massa verteenwoordigers van hierdie genus wissel van veertig tot vyf-en-sestig kilogram. Die lengte van die liggaam wissel tussen 115 en 140 sentimeter. Die jagluiperd se stert is massief genoeg. Die lengte is ongeveer gelyk aan tagtig sentimeter.

Swangerskap by jagluiperds duur drie maande. Die duur van swangerskap wissel van 85 tot 95 dae. Die aantal welpies wat gebore word, wissel van twee tot vyf (ses is baie skaars). Katjies woon dertien tot twintig maande langs hul ma. Die gemiddelde lewensduur van jagluiperds in hul natuurlike habitat is twintig jaar. In dieretuine kan jagluiperds baie langer leef, maar in gevangenskap reproduseer jagluiperds baie swak, en sulke gevalle kan die jagluiperds in die dieretuine verkry word. En in die algemeen is dit baie moeite om jagluiperds in 'n dieretuin te hou.

Die vroulike jagluiperd beskerm haar welpies vreesloos. Sy verberg hulle perfek vir vyande. Op dieselfde tyd, gedurende die eerste maande van die welpies se leeftyd, dra die moeder hulle van een plek na 'n ander oor (aangesien jagluiperds nie hul dakke toerus nie), bespaar hierdie maatreëls egter slegs 'n derde van die welpies (dit is hoeveel hulle leef tot volwassenheid). Welpies word blind gebore met hul oë oop ongeveer die tiende dag na die geboorte. Melktande verander op nege maande na permanente tande. Jagluiperds leef saam met hul ouers ongeveer een en 'n half jaar, waarna die jagluiperds 'n onafhanklike volwasse lewe begin.

Dit is glad nie maklik om baba jagluiperds groot te maak nie. Dit kom van die feit dat jagluiperdbabas baie energiek is en nie omgee om te waai nie. Die volgende foto kan gereeld gesien word: klein welpies vang die moeder se stert, terwyl die moeder self rus. Dikwels vergeet die liefdevolle kinders van die moontlike gevaar.

Jagluiperdwelpies is ongelooflik mooi. Hul kinders se uitrusting is eenvoudig verstommend - veral 'n welige en donsige kleed aan die agterkant, wat geen ander verteenwoordiger van die katgesin meer het nie (dit beskerm die baba teen vyandige oë). As die welpies twee maande oud word, begin hierdie mantel in 'n maanhaar word. Terselfdertyd ontbloot dit sy swart kolle op die vel op die rug. Op ongeveer drie maande ouderdom is daar slegs 'n klein pluis van die mantel oor, wat die welpies se skouers bedek.

Jagluiperds is roofdiere gedurende die dag. Die oogmerke van hul jag is hoofsaaklik klein hoefdiere. Byvoorbeeld, wildebeeste kalwers, rooibokke, gemsbokke. Daarbenewens jag jagluiperds gereeld hase. Jag kom meestal in die vroeë oggendure of omgekeerd, maar dit is nog nie donker nie. Dit is te danke aan die hitte wat bedags in hul habitat duur. Jagluiperds word in 'n groter mate deur sig gebruik en nie reuk nie.

Jagluiperds wag, soos ander roofdiere, in die hinderlaag vir prooi. Nee, dit is waar jagluiperds van hulle verskil. Hierdie roofdiere agtervolg die prooi op 'n kort termyn, nadat hulle binne tien meter van mekaar af gekom het.

Die jagluiperd is die vinnigste dier. Jagluiperds kan snelhede van meer as honderd kilometer per uur (110-115 km / h) bereik wanneer hulle na prooi jaag. In twee sekondes kan individue van hierdie geslag versnel tot vyf-en-sewentig kilometer per uur.Die jagluiperdsloop bestaan ​​uit spronge. Laasgenoemde kan van ses tot agt meter wissel. Die sprong duur ongeveer 'n halwe sekonde. In die strewe na prooi neem die jagluiperd se asemhalingstempo toe tot 150 keer per minuut. 'N Interessante feit is dat hierdie wonderlike roofdier amper teen weerligspoed die rigting van sy loop kan verander. As die prooi oorval word, slaan die jagluiperds dit met 'n poot neer. Daarna begin hulle verstik. As die naelloop misluk het (die slagoffer is nie binne 'n kort tydjie oorval nie), weier die jagluiperd om voort te gaan met die prooi. Dit is te danke aan die hoë energieverbruik tydens 'n vinnige korttermyn (wat selde langer as 'n minuut duur). Die jagluiperd is eenvoudig nie in staat om voort te gaan met 'n lang jag en jaag nie, die data dui daarop dat ongeveer die helfte van die jaagtogte misluk.

Jagluiperds klim goed op bome wat versprei. Boonop hou hulle van hierdie aktiwiteit. Dit is waar dat jong jagluiperds hierdie taak baie beter doen - dit is te danke aan die feit dat jong jagluiperds skerper kloue het. Wat die kloue betref, moet daar op gelet word dat hulle redelik groot is (veral die klou van die eerste toon) op die voorpote, en dat hul skerp ente vorentoe gebuig is. Met behulp van hierdie kloue, deur die buit van die prooi in te haal, spuit die jagluiperd so 'n sterk slag daarop dat die prooi na die kant toe vlieg. Die jagluiperdwelpies kan tot ongeveer drie maande ouderdom, soos katjies, hul kloue uittrek. Nadat hul kloue egter prakties roerloos raak. In hierdie opsig kan 'n mens 'n analogie trek tussen hul pasvorms en honde, en in die algemeen lyk die konstruksie van die liggaam van individue baie soos die silhoeët van 'n windhond. Sommige aspekte van gedrag is ook soortgelyk aan dié van honde.

Die jagluiperd is 'n gebore jagter. Dit is glad nie so nie. Die jagluiperd word 'n jagter. En dan net as sy ma hom leer. Jagluiperds wat nie in hul natuurlike habitat gebore is nie - in gevangenskap - kan nie op die gekose prooi sluip en dit agtervolg nie.

Die jagluiperd is 'n swak roofdier. Swak onder ander groot roofdiere soos luiperds, leeus, hiënas. Laasgenoemde neem dikwels prooi van jagluiperds af. Terselfdertyd trek bogenoemde roofdiere voordeel daaruit dat die jagluiperd ongeveer 'n halfuur moet rus na 'n vinnige en uitputtende jag.

Jagluiperds bewoon Afrika. Benewens die Afrika-kontinent, word hierdie diere in Indië, Sentraal- en Wes-Asië aangetref. In ons tyd is die Asiatiese jagluiperd egter op die rand van uitsterwing en is dit uiters skaars. Dit is redelik skaars om dit in Azerbeidjan en Armenië te vind; in Turkmenistan is 'n jagluiperd soos laas in die sestigerjare van die vorige eeu aangeteken. Jagluiperds is meer geneig om in oop ruimtes te woon - in semi-woestyne, savanne, ens. Dit is te danke aan die eienaardighede van hul jag.

Die jagluiperd maak harde geluide. Dit herinner effens aan die skielike voëlkyk en is binne 'n radius van twee kilometer hoorbaar. Dit is hoe die jagluiperd met sy familielede en welpies kan kommunikeer.

Die teenwoordigheid van 'n vreedsame ingesteldheid is kenmerkend van die jagluiperd. As hierdie roofdier tevrede is, begin hy, net soos 'n huiskat. Boonop raak jagluiperds ongewoon vinnig aan mense gewoond. Hierdie roofdier kan selfs getem word. Toeriste en reisigers wat op safari's op die vasteland van Afrika aankom, is verbaas oor die feit dat hierdie vredeliewende mense nie skaam is nie - byvoorbeeld, 'n volwasse jagluiperd kan maklik in die skadu van 'n toeristevanwa spat. Daar is selfs gevalle waar nuuskierige jagluiperds op die enjinkap van 'n motor spring, waarna hulle deur die voorruit na die passasiers begin kyk. Die jagluiperdmoeder en haar nageslag eet baie rustig saam. Stryde en gevegte is heeltemal uitgesluit. Die natuur ken selfs sulke gevalle wanneer sappige wilde spanspekke in die droogtetoestande by die dieet van jagluiperds opgeneem is.

Jagluiperds is in Rusland baie waardeer. In die tiende en twaalfde eeu het Russiese vorste dikwels saiga oor die steppe gejaag met behulp van jagluiperds (in die dae het hulle Pardus genoem). 'N Jagluiperd wat in Rusland geoefen is om te jag, word as 'n baie waardevolle geskenk beskou.

Die laaste ystydperk het byna die uitwissing van jagluiperds veroorsaak. Blykbaar is dit waar. Cheetahs wat in ons tyd leef, is naasbestaandes. As gevolg hiervan het hulle tekens van genetiese degenerasie, byvoorbeeld, jagluiperds het 'n hoë sterftesyfer vir babas. Ongeveer 60-70% van die welpies oorleef nie tot een jaar nie. Hierdie soort genetiese degenerasie hou ook verband met bloedskande as gevolg van nou verwante bande.

Die koning jagluiperd is 'n baie seldsame mutasie. Die verskil tussen die koninklike jagluiperd en die gewone een lê in die kleur daarvan - die jas van die eerste het samesmeltingsvlekke aan die kante (swart) en swart strepe wat langs die agterkant van die jagluiperd loop. Die koninklike jagluiperd is eers in 1926 gesien - destyds is aanvaar dat hy 'n baster van 'n luiperd en 'n jagluiperd was. 'N Bietjie later het genetiese toetse hierdie weergawe nie bevestig nie. Die verskil in kleur was die rede vir die klassifikasie van die koninklike jagluiperd as 'n aparte spesie, maar meningsverskille oor die klassifikasie van hierdie jagluiperdsoort het eers in 1981 geëindig. Toe is 'n welpie met die kleur van 'n koninklike jagluiperd gebore uit ouers met die kleurkenmerk van alle ander jagluiperds. Dit het beteken dat so 'n kleur van die koninklike jagluiperd niks anders is as 'n mutasie nie - 'n resessiewe geen is verantwoordelik vir die kleur van koninklike jagluiperds. Laasgenoemde manifesteer slegs as dit van albei ouers geërf word. Koninklike jagluiperds kan met ander jagluiperds teel. Terselfdertyd gee hulle normale volwaardige nakomelinge. Daar is ander afwykings in kleur in die kleur van die jagluiperds, byvoorbeeld in die natuur is daar albino-jagluiperds en swart jagluiperds. Laasgenoemde mutasie word melanisme genoem. Swart jagluiperds het 'n swart vel met dowwe vlekke. Daarbenewens is daar rooi jagluiperds op aarde. Hul vel is goudkleurig met donkerrooi kolle. Daar is ook geelbruin en liggeel jagluiperds. Die kolle op hul velle is donker rooierig.


Kyk die video: 4K Wildlife in Africa - Leopards u0026 Cheetahs - Big Cats of Africa 3,5 HOUR Video (Augustus 2022).